Kepada Blogger IT, Teknologi atau Berkaitan Dunia Teknologi, Mari Bertukar Link Dengan Blog iniTranslate

Friday, November 9, 2012

Ultrabook canggih

pix_gal0 
 

Ultrabook dengan kemampuan prosesor yang kelajuan pantas serta waktu booting yang singkat sudah biasa, begitu juga dengan ultrabook yang memiliki ukuran tipis dan ringan.

Namun, sebuah ultrabook dengan sambungan kelajuan WiFi pantas, cukup jarang ada di pasaran. Perkara inilah yang ingin dimanfaatkan oleh Dell dengan produk ultrabook terbarunya Latitude 6430u.
Produk ini dikhususkan untuk golongan pengusaha yang dilengkapi dengan fungsi WiGig. WiGig inilah yang bakal memberikan sambungan WiFi dengan kecepatan hingga 7 gigabite per saat.


Jika dibandingkan dengan WiFi 802.11n yang kerap dijumpai pada gajet lain, kecepatan WiGig ini 10 kali lebih tinggi. Sayangnya, WiGig hanya mampu bekerja dalam jarak yang lebih dekat.

Ultrabook ini hadir dengan pemprosesan Intel Ivy Bridge serta rekaan luaran yang tahan jatuh dan air. Di bahagian skrin, ultrabook ini hadir dengan skrin berukuran 14 inci. Latitude 6430u ini memiliki ukuran tipis hanya 20.32 milimeter dan berat 1.67 kilogram.


− Paparan: Pemproses Intel Ivy Bridge
- Tahan jatuh dan kalis air − Saiz: Senipis 20.32 milimeter
- Berat 1.67 kilogram
- Sambungan wifi dengan teknologi WiGig 
 
sumber :  http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Ultrabookcanggih/Article/
Read more >>

Thursday, November 8, 2012

Lenovo umum nombor satu DuniaPengeluar komputer China, Lenovo Group mengumumkan ia muncul sebagai syarikat komputer peribadi (PC) dan komputer riba pengguna nombor satu dunia.

Kedudukan itu diraih apabila Lenovo melaporkan ia mencatat peningkatan 13 peratus untung bersih suku keduanya.
Keuntungan bersih bagi tiga bulan berakhir September meningkat kepada AS$$162.1 juta (RM496.12 juta) daripada AS$143.9 (RM440.7 juta) setahun sebelumnya, kata syarikat itu.


Pendapatannya menokok 11 peratus kepada AS$8.67 bilion (RM26.55 bilion) daripada AS$7.79 bilion (RM23.85 bilion) setahun sebelum itu.

“Lenovo menjadi syarikat PC pengguna nombor satu dunia pada suku kedua dan kekal sebagai syarikat PC terbesar dalam pasaran sedang muncul, termasuk China,” kata syarikat itu.

Penguasaan pasaran PC keseluruhan syarikat itu mencecah paras tertinggi 15.6 peratus pada suku Julai-September, katanya.

Ini meletakkannya hanya 0.2 peratus di belakang peneraju pasaran, Hewlett-Packard (HP).
Lenovo telah mengatasi prestasi pesaingnya seperti HP dan Dell yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).

Ia mencatatkan 10 peratus peningkatan jualan PC pada suku kedua lalu berbanding setahun sebelumnya di sebalik permintaan global yang rendah.

Jualan PC seluruh dunia menyusut apabila tabiat pengguna berubah dan lebih ramai yang akses internet menerusi telefon pintar dan tablet berbanding menggunakan PC dan komputer riba.

Kajian firma penyelidikan Gartner yang dikeluarkan bulan lalu mengunjurkan Lenovo menguasai 15.7 peratus pasaran keseluruhan PC, di depan HP dengan 15.5 peratus.

Gartner berkata Dell adalah pengeluar ketiga terbesar dengan 10.5 peratus penguasaan pasaran diikuti syarikat Taiwan, Acer dengan 9.8 peratus dan sebuah lagi firma Taiwan, Asus dengan 7.3 peratus.

Satu laporan berasingan menunjukkan jualan global PC sedang menunjukkan aliran penurunan buat kali pertama dalam 11 tahun.

Kajian oleh IHS iSuppli berkata pasaran keseluruhan PC pada 2012 dijangka menguncup 1.2 peratus kepada 348.7 juta unit, turun daripada 352.8 juta unit pada 2011.

Ia menjadi penurunan pertama sejak 2001, namun jualan sudah pun menunjukkan isyarat suram sejak dua tahun lalu.

IHS berkata peningkatan semula jualan yang kukuh masih boleh berlaku pada 2013, dengan penggunaan komputer Windows 8 serta komputer riba yang lebih nipis dan baru akan menjejak kenaikan itu.


Sumber http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Lenovoumumnomborsatu/Article
Read more >>

Wednesday, November 7, 2012

Google Malaysia perkenal tiga penambahan baru kepada Google Maps

Google Malaysia memperkenalkan tiga ciri baru pada aplikasi Google Maps. Ia dilengkapi dua panduan trafik dan transit berdasarkan masa sebenar. Merah bagi jalan sesak, kuning bagi bergerak perlahan dan hijau bagi aliran lancar. - Foto BH Online  
 
Google Malaysia memperkenalkan tiga ciri baru pada aplikasi Google Maps. Ia dilengkapi dua panduan trafik dan transit berdasarkan masa sebenar. Merah bagi jalan sesak, kuning bagi bergerak perlahan dan hijau bagi aliran lancar. - Foto BH Online
 
KUALA LUMPUR: Google Malaysia hari ini memperkenalkan tiga penambahan utama kepada Google Maps, membolehkan pengguna di Malaysia merancang dengan lebih baik perjalanan mereka dan mencari maklumat tepat masa.

Penambahan itu adalah dua lapisan baru, Trafik dan Transit, serta antara muka Bahasa Malaysia.
Sajith Sivanandan, Pengurus Negara Google Malaysia, berkata dengan membuka lapisan Trafik di Maps, pengguna boleh melihat dengan segera sama ada jalan raya sesak atau bergerak lancar berdasarkan kepada kod warna.


"Merah bagi jalan sesak, kuning bagi bergerak perlahan dan hijau bagi aliran lancar.

"Lapisan baru ini memudahkan pemandu untuk merancang laluan alternatif ke destinasi mereka," katanya di sini, hari ini.

Transit menyediakan maklumat mengenai perjalanan menerusi sistem pengangkutan awam Malaysia di Google Maps.

Ia juga menawarkan pilihan lebih baik bagi pengguna Malaysia yang mahu mengelakkan kesesakan trafik dan pergi ke bandar dengan menggunakan pengangkutan awam.
Sajith berkata, data bagi Trafik dan Transit diperolehi daripada pelbagai sumber, termasuk, jabatan pengangkutan kerajaan dan penyedia data swasta.
Sementara itu, Google Maps kini tersedia dalam Bahasa Malaysia (BM).

Versi Bahasa Malaysia Google Maps yang lama ditunggu-tunggu itu memberikan pilihan kepada pengguna untuk mengemudi dan berantara muka dengan Google Maps, menggunakan bahasa yang mereka paling selesa.

"Penambahan baru ini adalah sejajar dengan misi Google untuk mengatur maklumat dunia dan menjadikan ia berguna dan boleh diakses sejagat, di samping mengukuh, menambah baik dan menempatkan produk dan perkhidmatan," kata Sajith. - BERNAMA

Read more >>

30 juta Galaxy S III dijual dalam tempoh lima bulan


KUALA LUMPUR 5 Nov. - Model Galaxy S III telah melepasi jualan global sebanyak 30 juta sejak diperkenalkan pada Mei dan terus menjadi kegemaran di kalangan pengguna, kata Samsung Electronics Co., Ltd.
Presiden dan Ketua Bahgaian IT dan Komunikasi Mudah Alihnya, JK Shin berkata, mencapai sejarah jualan ini dalam tempoh lima bulan mencatatkan satu lagi rekod untuk syarikat.
"Kami amat gembira dan akan meneruskan usaha ini dengan menyediakan pelanggan produk yang mereka gemari," kata beliau.Model Galaxy S III menawarkan pemproses yang lebih berkuasa yang membolehkan pengguna menonton video dan menulis e-mel secara serentak, serta skrin luas HD Super AMOLED berukuran 4.8 inci.
Samsung telah menjual 56.3 juta telefon pintar, termasuk Galaxy S III pada Julai-September, mewakili 31.3 peratus daripada pasaran global. - BERNAMA
Read more >>

Tuesday, November 6, 2012

Samsung perkenalkan PC pintar

pix_gal0 
 
SAMSUNG memperkenalkan komputer peribadi (PC) ATIV Smart PC yang digerakkan sistem operasi terkini, Windows 8 dan pemprosesan Intel Core i5 generasi ketiga.
Digelar PC pintar, ATIV Smart menggabungkan kuasa pemprosesan yang terdapat pada PC, dan pada masa sama menawarkan kemudahan sama seperti peranti mudah alih.

Model ini juga dilengkapi sistem ‘docking’ papan kekunci boleh dipisahkan yang membolehkan pengguna beralih penggunaan daripada komputer notebook kepada fungsi tablet. Ia juga didatangkan dengan skrin definisi tinggi (HD) 11.6 inci dalam dua varian. ATIV Smart PC menggunakan prosesor Intel Atom Z2760 dengan penyimpanan 64GB SSD ditawarkan pada harga runcit RM2,499 seunit, manakala ATIV Smart PC Pro digerakkan prosesor Intel Core i5 3317U generasi ketiga dengan penyimpanan 128GB SSD dijual pada harga RM3,599 seunit.Kedua-duanya turut disertakan S Pen untuk memudahkan lagi pengalaman menggunakan komputer mudah alih, manakala versi profesional ditanam dengan Trusted Platform Module (TPM) bagi meningkatkan keselamatan perisian.

ATIV Smart PC
− Dilengkapi sistem 'docking' papan kekunci boleh dipisahkan − Didatangkan dengan skrin definisi tinggi (HD) 11.6 inci dalam dua varian.
− Menggunakan prosesor Intel Atom Z2760 dengan penyimpanan 64GB SSD 
 
sumber  http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SamsungperkenalkanPCpintar/Article/
Read more >>

Monday, November 5, 2012

Galaxy Note 10.1SYARIKAT penyedia telefon bimbit pintar, Samsung Malaysia Electronics (SME) melancarkan tablet terbarunya, Galaxy Note 10.1 yang menjadi kesinambungan kepada kejayaan kategori Galaxy Note baru-baru ini.

Menariknya model terbaru itu dilengkapi fungsi pen stylus (S Pen) yang direka khas untuk pengguna meningkatkan kreativiti dan produktiviti mereka.
Kelebihan Galaxy Note 10.1 tertumpu kepada pengguna dalam kalangan ahli perniagaan dan golongan akademik.Menurut Pengarah Urusan SME, Kwon Jae Hoon, tablet terbaru dari Samsung itu direka khusus bagi memenuhi keperluan spesifik pengguna sekali gus menawarkan pengalaman unik selain mencipta kandungan yang lebih ekspresif.

"Galaxy Note 10.1 ini turut dilengkapi dengan kemudahan WiFi dan menggabungkan keupayaan serta ciri-ciri intuitif menerusi skrin pelbagai guna.

"Dengan skrin bersaiz 10.1 inci, pengguna kini boleh menggunakan dua aplikasi berbeza secara serentak dengan lebih mudah sama ada menonton video atau melayari Internet di samping membuat catatan atau melukis idea menggunakan S Pen di sebelahnya," katanya.Fungsi S Pen adalah bagi melancar dan menyokong penggunaan aplikasi yang terdapat pada Galaxy Note 10.1 yang lain seperti S Note, S Planner, fizik Crayon, Adobe Photoshop Touch dan Polaris Office.
Galaxy Note 10.1 merupakan komputer tablet pertama Samsung yang menggunakan sistem operasi Android 4.0 dengan kekuatan pemprosesan 1.4 giga herz (GHz) Quad Core serta RAM sebesar dua giga bait (GB).
Selain itu, Samsung turut menetapkan aplikasi baru dalam peranti tersebut dengan memperkenalkan Hab Pembelajaran bagi membolehkan pengguna mengakses kandungan multimedia berasaskan pendidikan sesuai untuk pasaran negara ini.

Galaxy Note 10.1 kini telah berada di pasaran dengan harga RM2,199 dan untuk maklumat lanjut, layari www.samsung.com/my.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Megabait/20121022/me_01/Note-101#ixzz2A50s24mp

Read more >>

Popular Posts Blog IT Segment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rakan Bersama

Blogger tricks and toolz